Mai mult de 50% din calculatoarele actuale nu pot face upgrade la Windows 11
Informatiile care vi le prezentam in acest articol sunt difuzate in luna aprilie de furnizorul de platforme de management al activelor IT, Lansweeper. Acestia arata situatia upgrade-urilor la Windows 11 este tripla in ultimele trei luni, insa cota totala de achizitionare este in continuare mica.
Amanunte despre studiul oferit de Lansweeper
Studiul contine peste 10 milioane de echipamente Microsoft si este conceput de software-ul de management al calculatoarelor de la Lansweeper. Acest sondaj a evidentiat ca 1,44% dintre calculatoare utilizeaza in prezent Windows 11, o sporire cu 0,52% fata de luna ianuarie.
Achizitia in ansamblu este inceata, dupa aproximativ sase luni de la lansarea a Windows-ului 11 pentru utilizatorul obisnuit. Studiile precedente Lansweeper au aratat ca 55% dintre calculatoarele scanate nu pot fi upgradate la Windows 11, a relatat Lansweeper.
In timp ce o mare parte a echipamentelor Microsoft scanate de software-ul Lansweeper au depasit testul RAM (91%), numai jumatate din calculatoarele TPM (Trusted Platform Modules) testate au trecut cerintele. Restul de statii de lucru au esuat 19% iar 28% nu au fost compatibile cu TPM sau nu il aveau activat, a aratat cercetarea Lansweeper.
Pentru statiile de lucru ale masinilor virtuale, studiul este mai pesimist, a afirmat Lansweeper. Astfel, compatibilitatea CPU-ului este ceva mai mare, adica 44,9%, studiul lor arata ca doar 66,4% au destula memorie RAM. Pentru TPM stirile sunt dure, numai 0,23% din toate calculatoarele virtuale au TPM 2.0 activat. Aceasta nu este o surpriza totala, TPM nu a fost niciodata util pentru Windows si, desi TPM passthrough (vTPM) este disponibil pentru a da masinilor virtuale un TPM, acesta este rar utilizat. Majoritatea calculatoarelor VM va fi necesar sa fie modificate pentru a avea un vTPM inainte de a putea realiza actualizarea la Windows 11.
„TPM-urile de pe serverele existente au depasit testul numai 1,49% din timp. Astfel, aproape 98% nu ar putea sa faca upgrade daca Microsoft realizeaza un sistem de operare pentru server cu cerinte asemanatoare in viitorul apropiat. Pentru serverele virtuale aproape ca nu este disponibil TPM activat pe servere.
Date referitoare la achizitia Windows-ului 11 provenite de la AdDuplex
Rezultatele Lansweeper contrasteaza mult cu cele de la distribuitorul de software de urmarire computerizata AdDuplex, ale carui teste arata o rata de achizitie de 19,4%. Desi, sondajele AdDuplex au aratat ca raspandirea Windows-ului 11 a stagnat in martie. Se precizeaza ca a avut numai o crestere a cotei de piata cu 0,1% fata de celelalte versiuni de Windows.
Alan Mendelevich, CEO al AdDuplex, a relatat ca diferenta dintre ratele de achizitie provine in primul rand de la faptul ca rezultatele Lansweeper pornesc de la calculatoarele angajatilor companiei, pe cand cele de la AdDuplex provin in primul rand de la calculatoarele de pe piata de consum.
„As fi de acord ca niciunul nu este foarte precis si nu sunt un analist de piata, dar mai putin de 1,5%… suna nerealist chiar daca luati doar noile PC-uri cu Windows 11 vandute”, a relatat Mendelevich. „In mod anecdotic, toate PC-urile eligibile pe care le-am vazut au avut deja oportunitatea de a face upgrade. Deci, chiar daca mai putin de jumatate dintre PC-urile eligibile ar urma upgrade-ul, ar aduce baza de instalare destul de aproape de numarul nostru.”
Daca doriti sa faceti upgrade la Windows 11 de la Windows 10 puteti contacta specialistii IT ai Proreparatii. Noi va vom sprijini prin servicii software de instalare Windows 11 la domiciliul dvs. De asemenea, serviciile echipei Proreparatii de reparatii computere software includ o gama completa de servicii la domiciliul clientului. In acelasi timp, contactandu-ne va putem face prin tehnicienii nostri o estimare de pret instalare Windows 10 in cazul in care nu doriti sa faceti upgrade deocamdata.
Opinia de concluzionare a celor de la J. Gold Associates
Jack Gold, analist la J. Gold Associates, a afirmat ca cifrele de achizitie ale Windows-ului 11 de la AdDuplex sunt foarte ridicate, iar relatarea celor de la Lansweeper ca 55% dintre calculatoare nu pot utiliza Windows 11 este probabil prea scazuta.
„Ma indoiesc sincer ca Windows 11 ruleaza pe 19% din toate masinile utilizate astazi, deoarece Windows 10 ruleaza doar pe aproximativ 75% din masinile utilizate, in functie de numarul carora credeti”, a afirmat Gold. „Asta inseamna ca, la 19%, aproximativ 25% din masinile cu Windows 10 ar putea fi actualizate la Windows 11. Imi este greu sa cred ca 25% din toate masinile Windows 10 sunt chiar compatibile cu Windows 11, avand in vedere ca multe PC-uri in uz sunt de trei pana la cinci ani sau chiar mai in varsta (probabil cel putin 40%).”
In estimarea datelor provenite de la AdDuplex si de la Lansweeper, este esential sa realizam cum firmele au anuntat cifrele respective. Aceste cifre s-au salvat fie cu ajutorul unui browser web care intra in contact cu unele site-uri web (un grup de utilizatori auto-selectat), fie cu ajutorul unui voluntar ce foloseste software-ul firmei (din nou, un subgrup cu auto-selectare), a spus Gold.
Opinia lui Jack Gold de la J. Gold Associates
„Fara a sti exact cum isi obtin numerele, este destul de greu de evaluat cat de precise pot fi. Dar cu siguranta m-as inclina catre un numar mai mic decat unul mai mare”, a spus el.
„Este de asteptat ca orice calculator mai vechi de cativa ani sa nu fie compatibil cu Windows 11. Cu atat mai putin este posibil ca PC-urile sa fie compatibile daca sunt echipamente mai vechi”, a spus Gold.
In luna decembrie 2021, rezultatele AdDuplex au aratat ca folosirea Windows-ului 11 a atins pragul de 9%; aceasta cifra a contrastat mult cu cifrele celor de la Lansweeper. La acea data, noua platforma avea in opinia Lansweeper o rata de achizitie sub 1%.
Actiunile adoptate de Microsoft pentru cresterea ratei de achizitie a Windows-ului 11
Microsoft a intrerprins eforturi pentru ca oamenii sa realizeze upgrade la Windows 11, dar o mare parte a ales sa ramana la Windows 10.
Opinia lui Roel Decneut de la Lansweeper
Roel Decneut, director la Lansweeper, a spus ca spre deosebire de celelalte editii de Windows, Windows-ul 11 este doar o editie Windows 10 modificata, iar deosebirile esentiale dintre cele doua sunt mici. „Acesta este poate primul motiv pentru care firmele se opun trecerii la o editie noua si aproape neprobata, si de aceea raman cu Windows 10”, a relatat Decneut.
Opinia lui Steve Kleynhans de la Gartner
Steve Kleynhans, vicepresedintele de studii de piata la Gartner, a consimtit ca utilizatorii nu se implica sa achizitioneze noul sistem de operare. Si nu se preconizeaza sa realizeze acest lucru pana in 2023.
Deci, Kleynhans a afirmat ca este cam timpuriu pentru a concluziona legat de reusita Windows-ului 11. „Pe cand din punct de vedere tehnic upgrade-ul sistemului de operare are sase luni, unui procent important de calculatoare nu li s-a dat upgrade-ul decat in urma cu doar cateva luni”, a afirmat el intr-un interviu anterior. „Rata de instalare din prezent este poate doar o evolutie obisnuita a pietei in primele etape ale oricarei noi editii de Windows si nu este un semnal de alerta.”
Concluzii despre sondaje si evolutii ulterioare
Rezultatele actualizate ale cercetarii Lansweeper au afisat ca numarul de PC-uri care utilizeaza sisteme de operare „la sfarsitul vietii” (adica, versiuni care nu mai au suport de la Microsoft) a scazut la 6,6%, comparativ cu 9,75% in ianuarie. O parte importanta a acestor sisteme folosesc Windows XP si Windows 7 – software-ul Microsoft a incetat sa mai aiba suport pentru ele in 2014 si, respectiv, 2020.
„Desi rata de instalare creste incetul cu incetul, este evident ca upgrade-urile de Windows 11 nu merg atat de repede pe cat a sperat Microsoft, mai ales in mediul de afaceri. Multe organizatii au amanat sa cumpere PC-uri noi care indeplinesc aceste conditii (hardware), in timp ce altele sunt pur si simplu multumite de existenta actuala a Windows-ului 10, care continua sa fie sustinut pana in 2025”, a spus Decneut.
Datorita deosebirilor minime dintre Windows 10 si 11, este posibil ca achizitia lenta a acestuia din urma sa se mentina. Insa, exceptii pot exista precum situatii in care companiile au un motiv intemeiat pentru a face actualizarea, a spus Decneut.
„Pentru cei care doresc sa adopte Windows 11, primul pas este sa evalueze care dintre echipamentele lor existente au capacitatea sa faca upgrade”, a spus el. „Este motivul pentru care managementul activelor IT este atat de important pentru organizatii, capabile sa desfasoare audituri aprofundate ale dispozitivelor. Aceste audituri pot spune echipelor IT specificatiile tehnice ale calculatoarelor, in asa masura incat sa poata cantari cate echipamente au capacitatea sa faca upgrade si costul potential al acestei actiuni.”
Nota finala despre suportul nostru
Specialistii IT ai Proreparatii, va ajuta la solicitarea dvs. cu asistenta IT pentru a afla daca configuratia calculatorului dvs. este compatibila pentru un upgrade la Windows 11. De asemenea, echipa Proreparatii va ofera pe langa servicii software si servicii hardware de reparatii calculatoare sector 4. Ne vom deplasa atat in acest sector cat si in celelalte sectoare din Bucuresti si in judetul Ilfov.
Desi echipa Proreparatii va ofera o gama completa de servicii, si specialistii de la DepanareCalculatoare.Net realizeaza aceleasi servicii de depanare software si hardware pentru PC-uri desktop si laptop la domiciliul clientului. Zona noastra de acoperire pentru serviciile de depanare calculatoare este cu precadere orasul Bucuresti si judetul Ilfov. Totodata, puteti citi in continuare articolele noastre urmatoare de pe acest blog.
Lasă un răspuns